خاطره بازی با تیتراژهای ماندگار-۳۲؛ روزگار جوانانی که فقط روزگار جوانی داشتند

آبنما کار: موسیقی تیتراژ سریال روزگارجوانی به خوانندگی محمدرضا عیوضی همچون ملودی های شنیدنی دهه هفتاد رسانه ملی بود که به شدت مورد توجه شنوندگان قرار گرفته و همچنان نیز جزو آثار ماندگار است.
دریافت 5 MB
خبرگزاری مهر – گروه هنر – علیرضا سعیدی: کارکرد تیتراژ چیزی شبیه به جلد کتاب است که طراحش تلاش می کند با انتخاب عناصر، فرم ها و چینش ها با کمک گرافیک و موسیقی مخاطبان یک اثر را در جریان موضوع قرار دهد. شرایطی که گاهی بسیار نکته سنج، اندیشمندانه و حساب شده پیش روی مخاطبان قرار می دهد و گاهی هم به قدری سردستانه و از روی ادای یک تکلیف الزامی ایجاد می شود که بیننده را از اساس با یک اثر تصویری دور می کند.
آنچه بهانه ای شد تا بار دیگر رجعتی به کلیدواژه «تیتراژ» داشته باشیم، مروری بر ماندگارترین و خاطره سازترین موسیقی های مربوط به برخی برنامه ها و آثار سینمایی و تلویزیونی است که برای خیلی از مخاطبان دربرگیرنده خاطرات تلخ و شیرینی است و رجوع باردیگر به آنها برای ما در هر شرایطی می تواند یک دنیا خاطره به همراه داشته باشد. خاطره بازی که بعد از شروع و انتشار آن در نوروز ۱۴۰۰ استقبال مخاطبان، ما را بر آن داشت در قالب یک خاطره بازی هفتگی در ایام جمعه هر هفته، روح و ذهنمان را به آن بسپاریم و از معبر آن به سال هایی که حالمان بهتر از این روزهای پردردسر بود، برویم.
«خاطره بازی با تیتراژهای ماندگار» عنوان سلسله گزارشی آرشیوی با همین رویکرد است که بصورت هفتگی می توانید در گروه هنر خبرگزاری مهر آنرا دنبال کنید.

در سی و دومین شماره از این روایت رسانه ای به بهانه شروع پخش فصل سوم، به سراغ موسیقی تیتراژ فصل اول و دوم سریال تلویزیونی «روزگار جوانی» به کارگردانی مرحوم شاپور قریب و سپس به کارگردانی اصغر توسلی رفتیم که طی سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸ پیش روی مخاطبان شبکه پنج سیما قرار گرفت و با استقبال کم نظیر بینندگان مواجه گردید. سریالی که بینندگان آن سال ها کمتر با ساختار مشابه و به روز مطابق با آداب جامعه رو به رو بودند. سریالی کاملاً جوان پسندانه با قصه های به روز و بازیگران مورد علاقه مردم که توانست به مفهوم واقعی کلمه بعنوان یک پروژه کنش گر ایفای نقش کند. شرایطی که حالا پس از ۲۲ سال از پخش فصل اول آن، با شکل و شمایلی به روز تر بازهم به کارگردانی اصغر توسلی از آنتن رسانه ملی پخش شده و مشخص نیست آیا می تواند محبوبیت فصل اول خودرا تکرار کند یا خیر؟
فصل اول مجموعه تلویزیونی «روزگار جوانی» سال ۱۳۷۷ به تهیه کنندگی اصغر توسلی و کارگردانی شاپور قریب و از قسمت سیزدهم به بعد به کارگردانی اصغر توسلی روی آنتن شبکه تهران رفت. البته سال ۱۳۷۸ هم این مجموعه در قالب فصل دوم خود پیش روی بینندگان قرار گرفت. نکته جالب توجه این که فیلمنامه نویس فصل اول سریال اصغر فرهادی بود اما در فصل دوم این علی اکبر محلوجیان و فرهاد نقد علی بودند که نویسندگی بخش های مختلف سریال را بر عهده داشتند.

داستان فصل اول و دوم سریال روایت گر پنج دانشجوست که چهار نفرشان از شهرستان به تهران آمده اند. آنها همراه یکدیگر خانه ای را اجاره کرده و با هم زندگی می کنند. هر یک از این پنج نفر شخصیت های متفاوتی دارند که در هر قسمت با ماجرای تازه ای رو به رو می شوند. ماجراهایی که برای هرکدام دربرگیرنده چالش و بحران های مختلفی است، اما در نهایت با کمک هم بر مشکلات غلبه می کنند. چارچوبی به روز شده در زمینه روایت که توانست با متن قابل اتکا، کارگردانی سنجیده و بازی هوشمندانه بازیگرانش طرفداران زیادی را برای خود دست و پیدا کند و تبدیل به یکی از ماندگارترین آثار تلویزیونی سیما در زمینه سریال سازی شود.
کیهان ملکی، امین حیایی، نصرالله رادش، بهزاد خداویسی، مهدی صبایی، زهره فکور صبور، سحر صباغ سرشت، بیوک میرزایی، پروین تمجیدی، افسانه ناصری، حمیرا ریاضی، محسن زهتاب، نعمت الله گرجی، حمید مهرآرا، سروش خلیلی، حسن جوهرچی، امین زندگانی، پریدخت اقبال پور، رضا بنفشه خواه، منصور والا مقام، کیومرث ملک مطیعی، داریوش اسد زاده، محسن قاضی مرادی، زهره صفوی، حسین شهاب، حسین خانی بیک، رامین پرچمی، فرهاد خان محمدی، حسن مهمانی، فریده سپاه منصور، توران قادری، مهوش وقاری، حمید دلشکیب، سیامک اشعریون، سیامک انصاری، علی ابوالحسنی، اسنفدیار یگانه، محمد تقی شریفی، افسانه خلیلی، پرستو کرمی، علی اکبر غفاری، بابک محرمی، عباس آمدی، منصور مهدی لو، اسلام عبداللهی، احمد تاجبخش، فریده گلشن، علی اصغر طبسی، عباس شکری، حمیدرضا فرهمند، ابوالحسن محمدی، افشین کتانچی، غلامرضا اعلایی، افشین عارفی نژاد، سوزان امیرپرویز، مریم محمدی، فاطمه دانش زاد بازیگران این سریال تلویزیونی در فصل اول و دوم آن بودند.

اما یکی از نکات مهم و جالب توجه این سریال که محبوبیت زیادی میان مخاطبان پیدا کرد، تیتراژ پایانی این سریال پیشرو به آهنگسازی ساسان جمالیان و خوانندگی محمدرضا عیوضی بود که بااینکه تا آن زمان از عیوضی بعنوان یک خواننده تازه به میدان آمده موسیقی معرفی هایی صورت گرفته بود، اما از او با پخش این تیتراژ خواننده ای ساخت که یک شبه راه صدساله را با سرعت زیادی طی کرده و موسیقی اش را تبدیل به یکی از هیت ترین موسیقی ها و ملودی های دهه هفتاد موسیقی پاپ ایران کرد. ترانه ای مملو از نوستالژی که هر یک ما که طی دهه هفتاد در اوج شور و هیجان بودیم، با شنیدنش آنچنان وارد دنیای رنگارنگ و زیبایی می شدیم که جذابیت هایش مانده برای آن نسل از بینندگانی که جز این سریال ها گزینه سرگرم کننده دیگری نداشتند و همچنان در برخورد آن می روند به یک دنیا خاطره ای که انگار سالهای زیادی است که حجم زیادی از غبار آنرا فرا گرفته است.
محمدرضا عیوضی: همه چیز دست به دست داد تا این کار ساخته و مورد توجه قرار بگیرد. چه بسا که بعدها گفته شد سریال تحت تاثیر آن موسیقی قرار گرفت. شما همین حالا هم که این موسیقی را گوش کنید، لحظه به لحظه به یاد سریال می افتید محمدرضا عیوضی یا همان آقای «روزگار جوانی» که طی این سال ها در انبوه ورود خوانندگان رنگارنگ موسیقی پاپ دیگر آنچنان فعالیتی در عرصه موسیقی ندارد و غیر از یکی دو کنسرت محدود و انتشار چند قطعه، کمتر در کارزار مسموم موسیقی تجاری ایران حضور داشته، مدتی پیش بود که در مصاحبه ای درباره موسیقی تیتراژ سریال «روزگار جوانی» اظهار داشته بود: واقعیت این است پس از سریال های «روزگار جوانی» و «پهلوانان نمی میرند» با صدای آقای اصفهانی و یا «میوه ممنوعه» با صدای آقای خواجه امیری یا «خط قرمز» با صدای هوتن جوادی تیتراژ خوانی مد شد و این آثار به تیتراژهای ماندگار تلویزیون تبدیل شدند.
وی درباره نحوه حضورش در سریال «روزگار جوانی» و ماندگاری آن میان مخاطبان اظهار داشته بود: زمانی که به من تیتراژ سریال «روزگار جوانی» پیشنهاد شد، این طور نبود که من یک ترانه ای بخوانم و آنرا به تهیه کننده بدهم که روی سریال بگذارد. من خلاصه داستان سریال را گرفتم و با دوست خوبم ابوالفضل عزیزی که هم خدمتی من بود در پادگان، داستان سریال را با هم مرور کردیم. چون اوایل دوران خدمت سربازی من بود که این تیتراژ را خواندم. ما بر طبق فیلمنامه و داستان سریال هم فکری کردیم و ابوالفضل عزیزی ابیات بسیاری را اظهار داشت که هشت بیت آنرا انتخاب کردیم و اینطور ترانه گفته شد. ضمن اینکه آهنگساز از سازهایی بهره برده بود که فضایی را بوجود آورد تا با داستان همخوانی داشته باشد. همه چیز دست به دست داد تا این کار ساخته و مورد توجه قرار بگیرد. چه بسا که بعدها گفته شد سریال تحت تاثیر آن موسیقی قرار گرفت. شما همین حالا هم که این موسیقی را گوش کنید، لحظه به لحظه به یاد سریال می افتید.

این خواننده موسیقی پاپ در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت: من اطمینان دارم تیتراژ سریال هایی که نام بردم همین گونه با تفکر و همدلی کار شده بود و باری به هر جهت نبود. بنا بر این ماندگار شد. اما پس از آن سریال های خوبی می دیدم که متأسفانه گویا برای تهیه کننده و یا سرمایه گذار مهم نبود که برای تیتراژ انتهایی سریالشان واقعاً فکر شده باشد. در صورتیکه تیتراژ بخش مهمی از یک اثر است. ضمن اینکه عده ای از دوستان تصور کردند انتهای سریال بخوانند کارشان می گیرد! بنا بر این عده ای از دوستان متأسفانه پول هم به تهیه کننده می پرداختند. در صورتیکه با این کار به سریال لطمه می خورد. البته ممکنست کار خوبی هم باشد، اما به این علت که با سریال همسو نیست، اتفاق جالبی رخ نمی دهد.
به هر حال موسیقی تیتراژ سریال «روزگار جوانی» یکی از خاطره انگیزترین ملودی های در رابطه با تیتراژهای سریال های تلویزیونی سیماست که همچنان در صدر یکی از بهترین آثار این حوزه قرار گرفته و می تواند در ردیف خاطره ساز ترین کارهای تولید شده در این عرصه قرار گیرد.

منبع: