در قالب یک اثر پژوهشی آموزشی؛ هندپن خواندنی شد

به گزارش آبنما کار کتاب آموزشی هندپن به نگارش و اجرای مهدی دیزانی در چارچوب یک لوح فشرده تصویری و یک اثر تالیفی پیش روی مخاطبان قرار گرفت.

به گزارش آبنما کار به نقل از مهر، کتاب آموزش ساز «هَندپَن (هنگ درام)» به همراه لوح فشرده تصویری با نگارش و اجرای مهدی دیزانی توسط نشر «خنیاگر» پیش روی مخاطبان قرار گرفت.
در پشت جلد کتاب درباره معرفی این اثر می خوانیم:
هَندپَن (هَنگ درام) از سازهای کوبه ای کوک شونده است که در سال دو هزار میلادی، بعد از سی سال تحقیق، توسط فلیکس روهنِر و سابینا شارِر، صاحبان کمپانی پانارت در بِرن سوئیس، اختراع شده و از موفق ترین و محبوب ترین سازهای ابداعی در سالهای اخیر است که به سرعت توانسته در دل مردم جهان جا باز کند. صدای آرامش بخش، پُر از هارمونیک و غنی آن سبب محبوبیتش در جهان شده و رنگ جدیدی به خیلی از سبک های موسیقی افزوده است.
در کتاب حاضر مؤلف جُنگی از مطالب در ارتباط با هَندپَن، از تاریخچه، تشریح ساختار، فرآیند ساخت، انواع مدلها، کوک کردن، نحوه محافظت و انواع متدهای آموزش آنرا تألیف کرده است.
در متدهای غربیِ آموزش هَندپَن بیشتر از الگوهای تصویری یا حروف استفاده می شود که درک دقیقی از ریتم را به نوآموزان موسیقی عرضه نمی دهند.
مؤلف در کتاب حاضر، با روش ابداعی خود، که نتیجه ده سال ممارست اوست، هم از نت نگاری خطوط حاملِ سازهای کوبه ای بهره برده و هم شماره گذاری ساز هَندپَن، که برای هر نوع هَندپَن قابل استفاده می باشد و در هیچ یک از متدهای غربی تاکنون استفاده نشده است. این کتاب برای هنرجویان مبتدی طراحی شده و ضمن تدریس گام به گام هَندپَن هنرجو را با ریتم خوانی و ریتم های مختلف هم آشنا می کند. در لوح فشرده همراه کتاب اجرای تصویری تمامی درس ها درج شده است تا هنرجویانی که دسترسی به معلم ندارند بتوانند از این مجموعه بعنوان خودآموز بهره بگیرند.

مهدی دیزانی مؤلف اثر هم در مقدمه خود برای این کتاب می نویسد:
کتاب حاضر کار ده سال تحقیق و ممارست بر ساز خلاقانه هَندپَن است که بیست سال است پا به عرصه موسیقی نهاده است. این ساز در اروپا به اشکال و سبک های گوناگونی تدریس می شود که هریک گویای هدفی در فراگیری این ساز هستند و نمی توان گفت کدام یک نسبت به دیگری برترند اما بعضاً روش های تکنیکی پیچیده ای دارند.
این ساز فراتر از یک ساز ملودیک یا ریتمیک است و آموزش های تصویری برای کسانی که قبلاً آموزش موسیقی را فرا گرفتند شاید مناسب و روان باشد، اما برای آموزش و انتقال جان مطلب به هنرجویان مبتدی اساسا مشکل آفرین است و هنرجوی مبتدی را که به موسیقی آگاهی کامل ندارد نمی توان با مِتُدهای تصویری یا تنها فقط با شماره گذاری نت ها به درک صحیح ریتم و ملودی رساند.
نگارنده کتاب مدت ۱۰ سال با این ساز در جنگ و گریز بوده تا با ابداع یک سبک آموزش بسیار روان، تکنیکی و جامع هنرجویان را به ادامه مسیر آموزش این ساز دلنواز علاقه مند کند و هم با ریتم های مختلف و ملودی های زیبا آشنا سازد.
ساز هَندپَن بسیار پیچیده و تکنیکی است و تفریح و لذت بردن از شنیدن صدای گوشنواز آن فقط یک بُعد این ساز است. سازی است که با نواختن آن در آنِ واحد هم ملودی با بهترین کیفیت و هم ریتم با لمس ساز در ذهن تداعی می شود، درصورتی که در سازهای دیگر درک عمیق ریتم و ملودی به این صورت هم زمان میسر نیست. به سفارش نگارنده برای درک عمیق ریتم، ملودی و هم با شناخت ضرب های قوی و ضعیف ریتم های مختلف بهتر است هنرجو ابتدا این ساز را آموزش ببیند تا به حس عمیقی از تلفیق ریتم و ملودی در ذهن خود برسد و سپس فراگیری ساز اصلی خویش را آغاز کند.
سی سال تجربه نگارنده در تدریس سازهای تار، سه تار (ملودیک) و سازهای کوبه ای (ریتمیک) باعث شد در نگارش این کتاب از تجربیات گذشته بهره فراوان ببرم و در طراحی نت نویسی آن از خط موسیقی سازهای کوبه ای و شماره گذاری نت ها بر ساز هَندپَن استفاده کنم که روشی جدید در نت نگاری و آموزش این ساز به حساب می آید.
محتوای کتاب بسیار روان است و هنرجو گام به گام با تکنیک های اولیه این ساز آشنا شده با تمرینات دقیق روزانه می تواند به سادگی تکنیک های آنرا فرا گیرد و هم از نواختن آنها لذت ببرد. در جلد اول، ابتدا هنرجو با تاریخچه کامل این ساز و نحوه نگهداری آن آشنا می شود و در ادامه نظریه مقدماتی، ریتم خوانی، تمرینات آموزشی و تکنیک های اولیه ساز را آموزش می بیند. درس ها کوتاه طراحی شده اند تا هنرجو راحتتر آنها را حفظ کند و به مرور زمان حرکت دستانش روی ساز روان تر و سریع تر شود. در جلد دوم هنرجو با تکنیک های پیشرفته تر و انواع آکوردهای موجود در این ساز و مدولاسیون به گام های ماژور و مینور همسایه و هم با اِفِکت های کوبه ایِ تکنیکی آشنا خواهد شد.