در نشست خبری؛ جزئیات سیزدهمین جشنواره تجسمی فجر تشریح شد

آبنما کار: هادی مظفری در نشست خبری تشریح جزئیات سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، بخش خرید آثار برگزیده این دوره جشنواره را منتفی دانست و اعلام نمود که به آثار برگزیده تنها جوایز تعلق خواهد گرفت.

به گزارش آبنما کار به نقل از مهر، نشست خبری سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر سه شنبه ۱۴ بهمن ماه با حضور هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی، علی اشرف صندوق آبادی دبیر اجرائی و احمد وکیلی دبیر هنری جشنواره تجسمی فجر اجرا شد.
هادی مظفری در ابتدای این جلسه با اشاره به اهداف جشنواره های تجسمی و بینال های هنری و برگزاری آنها، اظهار داشت: این گفتمان که جشنواره تجسمی فجر جایگزین دوسالانه های تخصصی انجمن ها شده است، واقعیت ندارد، چونکه هر کدام مسیر خودشان را با اهداف و برنامه ریزی مجزا دنبال می کنند. بینال های هنری در حال برگزاری هستند، جشنواره های هنرهای تجسمی همچون جشنواره تجسمی جوانان و فجر نیز مسیر خودشان را طی می کنند. البته هر کدام با اهداف و برنامه ریزی های مجزا و گروه مخاطب هدف منحصر به خودشان.
وی به آثار این دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر اشاره نمود و اضافه کرد: در این دوره جشنواره تجسمی فجر علاوه بر کمیت آثار، کیفیت هم ارتقا پیدا کرده است که بعد از دیدن آثار شما هم به این نتیجه خواهید رسید.
مظفری با اعلان اینکه احتمال می رفت دوران قرنطینه و فاصله گذاری ها به خیلی از حوزه های هنری لطمه بزند، اظهار داشت: در کنار لطمه هایی که از طرف بیماری کرونا و قرنطینه به حوزه هنر وارد شد، یک فرصت جدی در دوران قرنطینه برای هنرمندان به وجود آمد و اساتید، هنرمندان و هنرجویان تجسمی به خلق و آفرینش اثر پرداختند و امروز شاهد قسمتی از این آثار در جشنواره تجسمی فجر هستیم.

وی با اعلان اینکه خاصیت اصلی جشنواره تجسمی فجر، عام بودن آن است، توضیح داد: از آنجایی که بخش عمده رویدادهای هنرهای تجسمی متمرکز در تهران است اما جشنواره هنرهای تجسمی فجر به پایتخت محدود نمی گردد و ۷۰ درصد آثار پذیرفته شده در نمایشگاه متعلق به هنرمندان شهرستانی است. یعنی این جشنواره ایران شمول است و حجم ۲ هزار اثری از بین ۳ هزار اثری کل آثار متعلق به هنرمندان شهرستانی است.
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به پر تراکنش ترین استان های شرکت کننده در جشنواره فجر اشاره و بیان کرد: تهران با ۱۱۵۹ هنرمند در صدر قرار دارد و استان های اصفهان با ۳۲۳ هنرمند، خراسان رضوی با ۲۲۵ هنرمند، البرز با ۱۷۱ هنرمند، آذربایجان شرقی با ۱۴۷ هنرمند، فارس با ۱۴۰ هنرمند، مازندران با ۱۰۳ هنرمند، گیلان با ۸۴ هنرمند، خوزستان با ۸۳ هنرمند، همدان با ۵۸ هنرمند و سایر استانها با رقم های متفاوت و زیر ۵۰ هنرمند در این جشنواره حضور دارند. این حجم از هنرمندان در استان های مختلف، سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر را تبدیل به رویدادی ملی برای همه هنرمندان کرده است. افتتاحیه جشنواره تجسمی فجر به علت رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، در سه روز مجزا برگزار می شود
وی درباره نمایشگاه آثار تجسمی فجر اظهار داشت: نمایشگاه آثار سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر میزبان ۷۰۹ اثر و ۵۱۱ هنرمند خواهد بود که پیشرفتی ۹۶ درصدی در آثار و ۹۲ درصدی در تعداد هنرمندان را نسبت به سال قبل شاهدیم. سال قبل در نمایشگاه، ۳۶۳ اثر از ۲۶۸ هنرمند داشتیم. بر همین اساس، استقبال خیره کننده بود و مجموع آثار نسبت به سال قبل ۲ برابر شده است.
مظفری با اشاره به اینکه افتتاحیه جشنواره تجسمی فجر به علت رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، در سه روز مجزا برگزار می شود، در این مورد توضیح داد: روز شنبه ۱۸ بهمن ماه نمایشگاه آثار جشنواره در بخش طوبی زرین، روز یکشنبه ۱۹ بهمن ماه، نمایشگاه بخش چاپ دستی و روز دوشنبه ۲۰ بهمن ماه نمایشگاه «ستارگان بین المللی هنر ایران» در مؤسسه فرهنگی هنری صبا فرهنگستان هنر افتتاح می گردد. این نمایشگاه به مدت ۱۲ روز و تا ۳۰ بهمن ماه ادامه خواهد داشت.
علی اشرف صندوق آبادی دبیر اجرائی جشنواره نیز درا ین نشست اظهار داشت: در بخش طوبی زرین در تعداد آثار رقم قابل توجهی افزایش داشتیم و از نظر کیفی نیز باید اشاره کنم که در کلیه داوری ها در کنار داوران بودم و حساسیت و دقت آنها را شاهد بودم. کیفیت آثار به گواه همه اساتید، بی سابقه عنوان شد و حتی انتظارمان این بود تعداد حذفی ها زیاد باشد اما تصمیم هیأت داوران به علت بالا بودن کیفیت این بود که این تعداد کم شود.
وی اشاره کرد: در بخش طوبی زرین همین طور به جهت اینکه فرصت را به جوانان مستعد دهیم، برگزیده های جشنواره های جوانان را بدون داوری در مرحله اول، آنها را به مرحله دوم داوری فرستادیم.
صندوق آبادی در مورد تعداد آثار جشنواره نیز توضیح داد: تعداد کل آثاری که به جشنواره رسیده ۷۷۵۳ اثر بوده است که از این میان ۲۳۱۵ اثر از ۹۱۱ هنرمند در رشته عکاسی، ۱۹۷۰ اثر از ۸۳۹ هنرمند در رشته نقاشی، ۸۷۱ اثر از ۳۷۱ هنرمند در رشته مجسمه سازی، ۴۱۳ اثر از ۲۱۰ هنرمند در نگارگری، ۲۶۶ اثر از ۱۰۰ هنرمند در رشته کاریکاتور، ۲۵۴ اثر از ۱۵۰ هنرمند در هنرهای جدید، ۱۲۷ اثر از ۷۶ هنرمند در رشته سرامیک بود. تعداد شرکت کنندگان خانم نیز نویدبخش خلق آثار با لطافت و ظرافت در آینده را می دهد.
وی در مورد بخش ستارگان نیز بیان کرد: در بخش ستارگان، هنرمندان و اساتیدی را که در جشنواره های جهانی مقام هایی آورده اند، معرفی خواهیم کرد چونکه تلاش آنها بعنوان تلاش گران باارزش در حوزه هنرهای تجسمی و کسانی که در دنیا پرچم ایران را افراشته داشتند، دیده شود. ۱۶۷ اثر از ۶۷ هنرمند مقام آور و ستاره در بخش نمایشگاهی «ستارگان بین المللی هنر ایران» به نمایش درخواهد آمد و همین طور کتابی از این آثار انتشار یافته است که در دسترس قرار می گیرد.
دبیر اجرائی سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر همین طور درباره بخش «تجلیل از مفاخر هنرهای تجسمی» نیز توضیح داد: باتوجه به حذف شدن این بخش در سال گذشته، امسال ۹ نفر مورد تجلیل قرار خواهند گرفت که اسامی آنها عبارتند از جعفر نجیبی در حوزه مجسمه و سرامیک، احمد عبداللهی نیا در حوزه کاریکاتور، سعید رزاقی در حوزه تصویرسازی، گارنیک درهاکوپیان در حوزه نقاشی، خشایار قاضی زاده در حوزه نگارگری، یعقوب آژند در حوزه پژوهش، محمدحسین حیدری در رشته عکاسی، محمد سلحشور در حوزه خوشنویسی و احمد آقاقلی زاده در رشته گرافیک.

احمد وکیلی دبیر هنری سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز با ارائه توضیحاتی درباره بخش چاپ دستی که کارگاه های آن با مدیریت وی برگزار می شود، توضیح داد: برای توضیح این بخش ابتدا باید توضیحی درباره واژه «عیدی سازی» بدهم؛ در دوران قدیم که هنر مکتبی بوده و استادی و شاگردی، معمولاً اساتید برای عید نوروز باسمه ای کار می کردند و آنها را به شاگردانشان عیدی می دادند. کسانی که تعداد عیدی های بیشتری داشتند نشان دهنده سابقه شان بود. نکته دیگر اینکه، تبادل یکی از مسائلی است که در چاپ دستی اتفاق می افتد و هنرمندان این عرصه همیشه تلاش در تبادل دارند بنا بر این در بخش نمایشگاهی چاپ دستی، ۵۰ اثر بوسیله تبادل از دانشگاه بوستون و دانشگاه بلژیک به دست ما رسیده است که به نمایش در می آیند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این از اساتید مدعو درخواست کردیم برخی از آثارشان را برای ما ارسال نمایند که آنها نیز به معرض نمایش گذاشته خواهند شد. یکی از مباحث جدی که در جلسات شورای سیاستگذاری جشنواره عنوان شد، بحث خرید آثار برگزیده شرکت کنندگان همچون سال قبل بود. برای این منظور ۲ راه پیشنهاد شد؛ یکی تعلق جایزه به آثار برگزیده و دیگری خرید آنها که در نهایت قرار بر تعلق جوایز به برگزیدگان شد
وکیلی با اعلان اینکه در نمایشگاه چاپ دستی، ۵ ورک شاپ یا کارگاه برگزار می شود، اظهار داشت: در کارگاه چاپ سنگی، برای نخستین بار روش تولید و تکثیر چاپ سنگی را به نمایش می گذاریم و در کنار آن فیلم هایی از تکنیک های مختلف چاپ سنگی نمایش داده می شود. همین طور ورک شاپ چاپ فلز نیز داریم که مهدی گودینی ۲ تکنیک این حوزه را در ۲۳ و ۲۴ بهمن و آنالی وکیلی ۱۹ و ۲۰ بهمن ماه به نمایش می گذارند. روز ۲۹ و ۳۰ بهمن نیز خودم درباره تفاوت چاپ دستی و صنعتی و برخورد با یک پلیت تدریس می کنم.
دبیر هنری جشنواره تجسمی فجر اشاره کرد: لیتوگرافی یا چاپ سنگ، هنر مرده ای در این مملکت است و این کارگاه ها خون تازه ای در این عرصه خواهد دمید.
وی در آخر سخنانش اظهار داشت: در بخش چاپ دستی از هر هنرمند یک یا دو اثر خریداری خواهد شد.
در ادامه نشست، هادی مظفری در پاسخ به خبرنگار مهر درباره بحث خرید آثار برگزیده جشنواره تجسمی فجر اظهار داشت: یکی از مباحث جدی که در جلسات شورای سیاستگذاری جشنواره تجسمی فجر به بحث گذاشته شد، بحث خرید آثار برگزیده شرکت کنندگان همچون سال قبل بود. برای این منظور ۲ راه پیشنهاد شد؛ یکی تعلق جایزه به آثار برگزیده و دیگری خرید آنها که در نهایت با تصمیم شورای سیاستگذاری جشنواره تجسمی فجر، قرار بر تعلق جوایز به برگزیدگان شد.
وی همین طور در مورد بخش «گالری ها» که سال قبل در جشنواره وجود داشت، بیان کرد: در این دوره جشنواره تجسمی فجر، نمایشگاه چاپ دستی جایگزین بخش «گالری ها» شد و این مساله بیشتر به نگرانی های ما درباره بحث فاصله گذاری ها باتوجه به شلوغی سال قبل بر می گشت که تجمع و ازدحام بسیاری را در باغ موزه قصر شاهد بودیم. در این مورد همچنین، در تدارک رویدادهای ویژه و اکسپوهای فروش آثار هستیم که در صورت قطعی شدن به استحضار می رسد.

در اختتام نشست، سعید اسلام زاده روابط عمومی اداره کل هنرهای تجسمی و سیزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، متنی از کیانوش غریب پور که درباره پوسترهای این دوره جشنواره نوشته بود، قرائت کرد که به قرار زیر است:
«پوسترهای امسال، بر پایه آثار هنرمندان حاضر در سیزدهمین جشنواره طراحی شد. امسال تصمیم گرفتیم از استعدادهای درخشانی که در سالهای اخیر در بخش طوبای زرین درخشیده اند یا هنرمندان حرفه ای مدعو در بخش های جانبی در طراحی پوستر یاری بگیریم، تا بعد از سه دوره طراحی منسجم و هویت سازی های فراگیر و نافذ، هم از احتمال تکرار سلیقه پیشگیری نماییم، هم میدان یک رویداد کشوری را به روی هنرمندان کشور باز نماییم.
۲ پوستر بخش اصلی و بخش جانبی، هر ۲ زیر نظر مستقیم مدیر هنری رویداد شکل گرفت؛ و هر چند طراحی گرافیک هر ۲ اثر در نهایت با طراحی او فراهم گردید، اما در حقیقت ۲ پوستر، با درونمایه اثر ۲ هنرمند مستقل خلق شده است.
پوستر طوبای زرین از مجموعه روایت های طناز خانم عاطفه شیدمؤدب ساخته شد که پرداختی معاصر و دقیق از تصویرگری معاصر نگاره های آشنای نگارگری ایران است. پوستر بخش عیدی سازی نیز، برشی از یک اثر خوش ساخت و استادانه از آقای احسان خاکسار حقانی است که پرداختی معاصر است از امتداد سنت و زیبایی شناسی سده های متأخر هنر ایران.»

منبع: