درخواست میراث فرهنگی از بازار بزرگ تهران

به گزارش آبنما کار آتش سوزی بازار کفاش ها به هیچ کدام از بخش های تاریخی بازار تهران صدمه وارد نکرد، اما میراث فرهنگی را وادار به درخواستی کرد تا دست کم یک ناظر در زمان اجرای پروژه های ساختمانی در این بازار تاریخی حضور داشته باشد.
به گزارش آبنما کار به نقل از ایسنا، با تعمیرات ساختمانی یا انجام هر اقدام دیگری، جمعه ۲۷ تیر، آتش از بازار کفاش ها و درست کنار بازار سیدولیِ تهران زبانه کشید که چند ساعت بعد خاموش شد و برای بازار تاریخی تهران، روز از نو، روزی نو. آن هم برای بازاری تاریخی که «سر توماس هربرت»، در سفرنامه خود در سال ۱۱۰۸ قمری (دوره صفویه) از آن توصیف می کند و گفته می شود که بازار بین الحرمین آنرا در دوران محمدشاه قاجار ساخته اند و بازار امیر، سرای امیر و بازار کفاش ها را در دوره ناصرالدین شاه به بازار اضافه کرده اند و به واسطه همین قدمت و ارزش، دوم آبان ۱۳۵۶ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مرتضی ادیب زاده – معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران – درگفت وگو با ایسنا، از بررسی این بخش از بازار تهران توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی استان خبر می دهد و می گوید: بر مبنای بازدید یگان حفاظت از این بازار، کارگران در حال ایزوگام پشت بام پاساژ بوده اند که اتاقک آن آتش می گیرد، بلافاصله آتش نشانی وارد عمل شده و خطر برطرف می شود و خوشبختانه هیچ سازه تاریخی آتش نمی گیرد.
او با این وجود تاکید می کند: لازم است تا زمانی که مقرر است اقداماتی در بازار تهران به خصوص در ایام تعطیل صورت گیرد و از آتش یا برق استفاده شود، حتما یک ناظر از هیات امنای بازار یا مسئولان آن راسته بازار در محل حضور داشته باشند و کار فقط به عهده کارگر نباشد که با انجام وظیفه ای که به او محول شده، به انجام دیگر اقدامات ضروری توجهی نکند و حتی استانداردهایی را که نیاز است رعایت نکند.
معاون میراث فرهنگی استان تهران با بیان این که مقرر است این پیشنهاد توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی استان در جلسه ای با حضور نماینده های بازار تهران و نمایندگان دفاتر شهرداری و مراکز تسهیل گری اعلام گردد، ادامه می دهد: از طرفی این درخواست باید از راه دفاتر تسهیل گری که با بازاری ها، شهرداری ها و میراث فرهنگی ارتباط دارند به صورت مکتوب به هیات امنا منعکس شود.
هر چند ادیب زاده این درخواست را بعنوان یک پیشنهاد مطرح می کند، اما در این میان مشخص نمی باشد، ناظران میراث فرهنگی در چنین محوطه تاریخی که بعضی از پژوهشگران آنرا هسته اولیه تهران قدیم می دانند، باید در چه زمان هایی حضور داشته باشند؟

منبع: