به گزارش آبنما كار مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس اعلام نمود كه طرح مرمت و تغییر كاربری كاروانسرای برد شیراز واقع در شهرستان بوانات به رصد خانه توسط این اداره كل تهیه و تدوین شده است.
به گزارش آبنما كار به نقل از ایسنا، مصیب امیری چهارشنبه 26 دیماه در جلسه كارگروه گردشگری استان فارس كه با هدف بررسی مسائل و مشكلات گردشگری شهرستان بوانات برگزار شد، اظهار داشت: این طرح آماده واگذاری به بخش خصوصی است.
امیری با اشاره به اینكه كه این جلسه به علت اهمیت شهرستان بوانات در حوزه های تاریخی و گردشگری طبیعی به این شهرستان اختصاص یافته است، اظهار داشت: برای تكمیل موزه بوانات باید اسناد مالكیت این طرح رفع گردد. طرح راه اندازی موزه شهرستان بوانات هم اینك 20 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
حسین پور اسد، مسئول اداره میراث فرهنگی شهرستان بوانات هم در این نشست پیرامون طرح احیای جاده تاریخی ابریشم در مجاورت كاروانسرا برد شیراز مطالبی را بیان كرد.
وی اظهار داشت: شواهدی وجود دارد كه نشان دهنده عبور یكی از انشعابات جاده ابریشم در راه شیراز- قادرآباد- جشنیان چهرك- یزد است. احیای این جاده نه تنها سبب كوتاه تر شدن مسافت شیراز یزد به میزان صد كیلومتر خواهد شد، بلكه زمینه ساز گفت و گوی تمدن ها، مبادلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، توسعه روستاها و شهرهای واقع در مسیر، توسعه گردشگری و توریسم و تولید اشتغال خواهد شد.
وی یكی از مهمترین تاثیرات احیای جاده كاروانسرای برد شیراز را اتصال تمدن جهانی پارسیان (پارسه و پاسارگاد) به شهر جهانی یزد دانست و خواهان تسهیل ورود بخش خصوصی برای احیاء و مرمت كاروانسرای تاریخی برد شیراز شد.
پوراسد همینطور به مسكوت ماندن 7 ساله پروژه موزه شهر بوانات اشاره و آنرا خواسته مردم و یك نیاز تلقی و تصریح كرد: اصلاح موافقتنامه توازن به مبلغ 5 هزار و 300 میلیون ریال از خواسته های مهم مسئولان شهرستان بوانات است.
محسن پورزارعی، فرماندار بوانات هم با اشاره به درخواست های مردمی، در خصوص اجرای طرح كوتاه تر شدن مسیر شیراز به یزد، اظهار داشت: هم اینك این جاده به شكل خاكی موجود است و می توان مطالعه اولیه احیای آن بعنوان بخشی از جاده ابریشم را آغاز كرد.
این كاروانسرا قلعه ایست محكم، بجا مانده از عهد صفویه، در یك آبادی بنام برده شیراز در شمال شهر بوانات (15 كیلومتری شمال سوریان) است. در آن از مصالح سنگ و گچ و آجر استفاده شده است.
این بنا بشكل مربع است هفت برج هفت متری دو طبقه دارد. ورودی بنا بشكل دالان بوده كه در هر طرف سه حجره دارد. حجره ها بصورت خشتی است. شاه نشین بنا دارای چهار اتاق بوده كه یكی از اتاق ها خمره آذوقه بوده است. این بنا در دوره شاه عباس ساخته شده و در سر راه مسیر اصلی كاروانسراهای عباسی بوده است.
هرچند بعضی آن را متعلق به دوره ساسانیان می دانند. این محل اطراق كاروانهای تجاری بوده است یكی از انشعابات جاده ابریشم است. این بنا بنام عروس كویر هم نامیده شده و برج های این محل دارای دیده بانی با تیركش های مختلف و یك شاه نشین و انباریهای بزرگ جهت نگهداری احشام بوده است. نام قلعه بردشیراز بوده و فاصله فعلی از اسفالت جیان 37 كیلومتر بطرف شمال شرق ازطریق چهرك است.

