پادشاه شیرینی های تبریز در آستانه ثبت ملی

آبنما کار: آذربایجان شرقی شیرینی قرابیه از مهم ترین و مشهورترین و لذیذترین نمادهای خوراکی شهر تبریز از گذشته تا امروز بوده است؛ یک شیرینی خشک اصیل، با قدمتی دیرینه و زیرمجموعه کوکی های اصیل آذربایجانی که طعم بی نظیری دارد و  در فرهنگ لغت نیز واژه kurabiye را معادل نوعی شیرینی کوکی مانند که در ترکیه، یونان و خاورمیانه تهیه می شود تعریف کرده اند.

کوکی ها، نوعی شیرینی خشک بیسکوییت مانند هستند و یکی از پرمصرف ترین شیرینی ها در جهان به شمار می روند که البته خاستگاه آن به کشور ما برمی گردد؛ کشور ایران بیشترین تنوع و قدمت را در کوکی های جهان دارد، کوکی ها از قرن هفتم در ایران هم زمان با کشف و شروع مصرف شکر رایج شده اند.

در هر گوشه از کشور ایران انواع مختلفی از این کوکی های خوشمزه تهیه می شود و یکی از ویژه ترین انواع این کوکی ها شیرینی «قرابیه تبریز» است که اصلیت آن به شهر تبریز برمی گردد.

شهر تبریز یکی از اصیل ترین شهرهای ایران است که شیرینی های مخصوص خودرا دارد و همچون آن می توان به قرابیه، اریس، نوقا و راحت الحلقوم اشاره نمود.

قرابیه، برجسته ترین نماد تبریز

قرابیه یک لایه متوسط از شیرینی است و ظاهر آن گرد و ضخامت و اندازه آن تقریباً به کلوچه شباهت داشته و در دو اندازه ریز و معمولی تهیه می شود،

البته قرابیه فقط منحصر به کشور ایران نیست و در کشورهای همسایه مثل ترکیه و آذربایجان نیز انواع مختلف آن تهیه می شود، اما با قرابیه تبریز فرق دارد.

رئیس اتحادیه قنادان تبریز در ارتباط با این شیرینی به ایسنا می گوید: بادام، شکر، سفیده تخم مرغ و پسته خورد شده از مواد تهیه ی قرابیه هستند.

ناصر کریمی ادامه می دهد: اصلی ترین و سنتی ترین این شیرینی، قرابیه بادام است، اما قرابیه های نارگیلی، گردویی و پسته ای نیز تولید شده و دوستداران مخصوص خودرا دارند.

طرز تهیه قرابیه تبریز

او در ارتباط با طرز تهیه آن می گوید: بادام را می خیسانیم و پنج الی شش ساعت باید همانگونه بماند، سپس آب آنرا می کشیم و بادام نرمی تهیه می شود، سفیده تخم مرغ را به همراه شکر مخلوط کرده و به آسیاب می دهیم تا با دستگاه مخصوص دو بار آسیاب شود، سپس وارد میکسر کرده و کم کم سفیده تخم مرغ را به آن اضافه می نماییم که یک ساعت بعد به حالت کفمالی شده در می آید و بعد حل شدن آن، پسته را می ریزیم و با نمک روی کاغذها می چسبانیم، البته داخل مخزن نیز پسته می ریزیم تا تماماً روی آن پسته ای شود، سپس داخل فر می گذاریم و ۲۵ دقیقه بعد آماده می شود.

کریمی یادآور می شود: در زمان های قدیم استادان بزرگ تبریزی شیرینی قرابیه را تولید کردند و بالای صد سال است که این شیرینی با زحمات افراد قدیمی به ثمر رسیده است.

او ادامه می دهد: مردم ضمن پسندیدن شیرینی قرابیه، در تمامی اعیاد، عروسی ها و مناسبت های خود از این شیرینی استفاده می نمایند، البته اغلب مهمانان شهر ما نیز این شیرینی را بعنوان سوغات خریداری می کنند که نوع بادامی آن علاقه مندان بیشتری دارد.

قرابیه تبریز ثبت ملی می شود

او درباب به ثبت رساندن این شیرینی می گوید: با مسئولین گردشگری صحبت کرده و فیلم هایی نیز از طرز تهیه ی آن از قنادی های شهر آماده کرده و نظرات مشتری در مورد این شیرینی را نیز جویا شدیم، با اداره میراث فرهنگی نیز هماهنگ کرده ایم تا به زوی این شیرینی را به ثبت ملی برسانیم.

رئیس اتحادیه قنادان تبریز متذکر می شود: ۵۲ سال است که اتحادیه قنادان تبریز تشکیل شده است و در طول این چند سال اخیر نیز چندین بار برای ثبت ملی این شیرینی تلاش کردند، اما به سبب طولانی بودن فرآیند به ثبت رساندن آن، قسمتی از راه را رفته و کار را نیمه گذاشتند؛ ما با جدیت این مسئله را آغاز نموده ایم و اساسا این شیرینی را به ثبت ملی خواهیم رساند، البته فقط این شیرینی نیست بلکه شیرینی های دیگری نیز هستند که پس از قرابیه، آنها را هم به ثبت خواهیم رساند.

او بیان می کند: قرابیه سنتی ما بسیار مشهور است، اگر اندکی هم درنگ می شد، تهران به دنبال آن بود که آنرا به نام خود به ثبت برساند، با رییس اتحادیه قنادان تهران نیز گفت و گو کردیم که می گفتند به سبب اقدام نکردن تبریزی ها، به دنبال ثبت کردن آن به نام تهران بودند، اما با دیدن تلاش ما، نسبت به ثبت آن توسط آذربایجان شرقی رغبت نشان دادند.

او می گوید: در جشنواره های بسیاری شرکت کردیم و در نمایشگاه های بسیار معروف مانند نمایشگاه های بین المللی این شیرینی را معرفی کردیم و امیدواریم تا بتوانیم در جشنواره های پیش رو به این مساله بیشتر بپردازیم.

کریمی در رابطه با صادر کردن آن خاطرنشان می کند: تا حالا بصورت انبوه این شیرینی را صادر نکردیم، اما همه از کشورهای مختلف که به کشور ما می آمده و این شیرینی را خریداری نموده و با خود می برند، البته تاحدودی به عراق و باکو صادر کرده ایم.

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان نظر مثبتی نسبت به این مساله دارد

او با اعلان اینکه در تلاش هستند تا پس از به ثبت رساندن قرابیه، شرایطی را فراهم نماییم تا در بسته بندی، ماندگاری این شیرینی افزایش یابد، اظهار می کند: این شیرینی به نام اتحادیه و آذربایجان شرقی ثبت ملی خواهد شد، تا حالا درحال گذراندن فرآیند های اداری خود بوده و با اداره میراث فرهنگی نیز صحبت کردیم و نظرات آنها مثبت است که حداکثر تا اختتام امسال به ثبت می رسد.

گرانی ها یکی فاکتورهای مهم تغییر در مواد اولیه قرابیه

او تاکید می کند: باتوجه به گرانی های اخیر، در مواد اولیه ی قرابیه دستکاری می شود، در حالی که بادام قرابیه فرق دارد و حتما باید بادام آذرشهر و روغنی باشد، البته استادکار آن نیز مهمست و در قنادی های بزرگ شهر با مواد اولیه درست و حسابی پخت می شود، اما در نظر داریم تا در قنادی های کوچک نیز طرز تهیه ی آنرا درست نماییم.

رئیس اتحادیه قنادان بیان می کند: تا آن زمان که به ثبت نرسد، هر اتفاقی امکان پذیر است؛ حتی در شهرستانها به نام تبریز قرابیه ای را پخت می کنند که زمین تا آسمان با نوع اصلی آن فرق دارد و نام ما را خدشه دار می کنند، اگر به ثبت برسد، تمام تلاش خودرا خواهیم کرد که پس از شهر ما در جای دیگری پخت نشود و اگر هم پخت شد، تحت نظارت ما باشد.

میزان خرید تمامی شیرینی ها کم شده است

او می گوید: میزان خرید تمامی شیرینی ها کم شده است چونکه بودجه و قدرت خرید مردم به نسبت قبل کاهش یافته، اما در بین شیرینی های استان، لوز زعفرانی، باقلوا بادامی، نوقا، اریس و راحت الحلقوم نیز بسیار پرفروش بوده و علاقه مندان مخصوص خودرا دارند، ولی پادشاه شیرینی های تبریز قرابیه است.

او در آخر اضافه می کند: تمام اهتمام خودرا می نماییم تا اجازه دهند، با قیمت مناسب این شیرینی را به فروش برسانیم؛ مسئولین نباید روی قیمت تاکید کنند چونکه در این صورت با کاهش قیمت آن، کیفیت شیرینی پایین می آید.

منبع: