مسئول انجمن راهنمایان گردشگری ایران مطرح کرد: رونق گردشگری اسب راهکار تحقق شعار جهانی گردشگری روستایی در یزد

به گزارش آبنما کار ایسنا/یزد مسئول انجمن راهنمایان گردشگری ایران با اشاره به شعار جهانی گردشگری در سال آینده با محوریت گردشگری روستایی، اشاره کرد: باید برای تحقق آن گردشگری با اسب را درگیر کرد چونکه گردشگری روستایی و اکوتوریسم دو مقوله مجزا هستند که گردشگری اسب حلقه ارتباطی این دو مورد است و می‎تواند بسیار کارآمد باشد.
«محسن حاجی سعید» در نخستین جلسه کمیته گردشگری اسب که چهارشنبه شب 16 بهمن در هتل مشیرالممالک یزد برگزار شد، با گلایه از غفلت و بی توجهی نسبت به ظرفیت های بی نظیر گردشگری یزد با اشاره به تجارب خود از سفرهای مختلف به کشورهایی مانند اسپانیا و انگلستان در زمینه استفاده از ظرفیت اسب، اظهار داشت: این کشورها با وجود جاذبه ها و رشد قابل توجه در حیطه گردشگری حتی از ظرفیت اسب نیز در این صنعت غفلت نکرده اند و امیدوار هستیم با پویایی کمیته گردشگری اسب، بخش های مغفول حوزه گردشگری نیز رونق گیرد.
وی با اشاره به این که قبلا نیز شاهد غفلت از طرح هایی مانند جایگزین شدن پلیس های اسب سوار بجای موتورسوار و ماشین سوار بودیم، اظهار داشت: متاسفانه نقش اسب در تاریخ یزد گم و تا حدود زیادی فراموش شده است در صورتیکه در گذشته در کنار سفر با شتر به یزد، استفاده از اسب نیز وجود داشته است.
وی اضافه کرد: فعالان گردشگری باید تمرکز خودرا بر این زمینه بیشتر کنند و نه تنها کاربرد اسب در میدان نقش جهان بلکه خیلی از کارهای خودرا مبتنی بر اسب اما با خلاقیتی مانند احیای چاپارخانه ها و برگزاری کورس بین بناهای تاریخی با هدف احیای ابنیه تاریخی اقدام نمایند.
این مسئول با اشاره به شعار جهانی گردشگری در سال آینده، اشاره کرد: سال آینده شعار جهانی با محوریت گردشگری روستایی خواهد بود که بایدبرای تحقق آن گردشگری با اسب را درگیر کرد چونکه گردشگری روستایی و اکوتوریسم دو مقوله مجزا هستند که گردشگری اسب حلقه ارتباطی این دو مورد است و در این راستا گردشگری با اسب می تواند بسیار کارآمد باشد.
مسئول انجمن راهنمایان گردشگری ایران با تاکید بر این که آژانس های گردشگری تورهایی را برای سفر با اسب به خصوص در فاصله روستاهای هدف گردشگری تعریف کنند، اظهار داشت: ایده های زیادی دراین زمینه وجود دارد اما در جلسات تخصصی ایده پردازان و نقش تخصصی گردشگری و اسب باید این ایده ها، بررسی و ایده های مفید استخراج شوند.
نشاط، سلامتی و تنوع از مهمترین اهداف رونق گردشگری اسب
«آرش خیراندیش» رئیس کمیته گردشگری با اسب فدراسیون سوارکاری ایران ایجاد نشاط، سلامتی و تنوع را از مهمترین اهداف توسعه و رونق گردشگری اسب عنوان نمود و اظهار داشت: خوشبختانه نژادهای عالی و بهترین نژادهای خونگرم اسب در ایران هستند، حتی بهترین اسب های عرب دنیا در یزد وجود دارند، البته این در حالیست که جمعیت اسب های هزینه بر و بدون این نژادها نیز پایین است اما می توان این اسب ها را وارد چرخه گردشگری و درآمدزایی کرد.
وی با اشاره به سابقه رفت و امد با اسب در ایران اظهار داشت: در گذشته جز جنگ و چوگان، اسبها را برای گشت و گذار و لذت بردن استفاده می کردند که در قرن گذشته، کشورهای غربی به تدریج استفاده تفریحی از اسب را بطور منسجم و با ضوابط مدون توسعه دادند اما هنوز تشکیلات فعالیت گردشگری با اسب تشکیلات جوانی در ایران است که حدود یک سال قبل با راه اندازی این کمیته فعالیتش آغاز شد، البته پیش از آن سابقه این گردشگری در بخش های شمالی کشور وجود داشت.
این مسئول با بیان این که گردشگری با اسب امکانی برای بهره مندی از بوم گردی و طبیعت گردی است، اظهار داشت: در کشور چهار فصل ایران، می توان امکان استفاده از اسب در تمام فصول را مهیا کرد و علاوه بر گردش در طبیعت به صورت پیاده یا دوچرخه، موتور یا خودرو، می توان با اسب نیز گشت و گذار کرد.
وی با اشاره به ظرفیت های اقلیمی یزد در پرورش اسب، اظهار داشت: علاوه بر کوه ها می توان از کویر یزد نیز برای اجرای برنامه های مختلف گردشگری بهره برد، از طرفی گردشگری با اسب مکمل گردشگری های دیگر است و سایر کارهای گردشگری را می توان با گردشگری با اسب تکمیل نماییم که این مسئله بیشتر برای تنوع بخشی به برنامه های دیگر و جلوگیری از تکراری شدن آن می تواند صورت گیرد.
رییس کمیته گردشگری با اسب فدراسیون سوارکاری ایران اشاره کرد: آژانس های گردشگری و گشت با اسب می توانند اپراتورهای خوبی باشند که قسمتی از آن توسط آژانس های گردشگری قابل انجام شدن است، البته باید بدانیم که اگر ضوابطی شامل انتخاب اسب ها، آموزش اسب ها و آموزش سوار های فعال در گردشگری، تجهیزات ایمنی و انتخاب مسیرهای مناسب گردشگری به درستی برنامه ریزی و اجرا نشود، این طرح موفقیت آمیز نخواهد بود.
امکان استفاده از ظرفیت اسب برای معرفی شهرها
«سهیل یوسف نیا» رئیس کمیته زیبایی فدراسیون سوارکاری جمهوری اسلامی ایران نیز در نشست شروع به کار رسمی کمیته گردشگری اسب با بیان این که با برگزاری فستیوال اسب در ورزشگاه آزادی برای نخستین بار منجر به مطرح شدن مبحث توریسم با اسب و پیگیری آن شد، اظهار داشت: یزد در زمینه تولید رشد خوبی داشت اما این رشد زیاد باید در دوره صادرات یا اجرای ایده و طرح صرف می شد پس متوجه شدیم که یک پتانسیل و ظرفیت خاص وجود داشته که با ورزش های مختلف قابل بسط دادن است.
وی به جایگاه معنوی اسب در قران و تاریخ اشاره نمود و اظهار داشت: با وجود این، اسب در دوره هایی مورد حمایت حوزه میراث واقع نشد اما با وجود تولیدات هدفمند و غیرهدفمند فدراسیون، به دنبال استفاده از این ظرفیت و در کنار آن، معرفی شهرهاست.
وی با بیان این که تنوع اقلیمی در کشور زیاد است و بی توجهی به این حوزه خیانت به کشور و گردشگری ست، اظهار داشت: ظرفیت های بی شماری در دنیا برای اسب تعریف شده که در کشور ما نیز قابل استفاده و بهره برداری است.
رفع مشکلات ورزش با ورود به عرصه گردشگری
«سیداحمد هاشمی» معاون ورزشی اداره کل ورزش و جوانان یزد با بیان این که گردشگری کم کم در کشور به صنعت تبدیل می شود، اظهار داشت: همچنان که سوارکاری نوعی تفریح و ورزش حساب می شود، اسب نیز هم اکنون به صنعت تبدیل گشته و بسیاری از افراد در این صنعت دخیل هستند، از طرفی باتوجه به حرکت کشور به سمت گردشگری این صنعت پاک نیز رونق دارد.
وی با گلایه از مداوم نبودن جلسات مشترک ورزش و جوانان و میراث یزد با اشاره به گردنگیر تدوام این جلسات برای رونق گردشگری ورزشی در یزد، اظهار داشت: برون داد جلسات تخصصی اسب و گردشگری می تواند گامی برای بسط گردشگری ورزشی باشد.
وی اضافه کرد: سوارکاری صنعت پول سازی است که سیاست های درشت و ناهماهنگی های میکروچیپ در کشور به این صنعت لطمه می زند، البته گردشگری هم پول ساز است و باتوجه به این که جاذبه برای ورود به گردشگری بوسیله ورزش بسیار زیاد است، می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی غلفت از ظرفیت اسب را زمینه ساز سودجویی و درآمد زایی بعضی از افراد در مراکز گردشگری بدون تخصص و به صورت غیرقانونی از ظرفیت اسب و شتر را تصریح کرد و اظهار داشت: مراکز نگهداری و باشگاه های مختلفی در یزد فعال و دارای نیروهای متخصصی هستند که با قدم نهادن در رشته گردشگری و سوارکاری می توانیم گامی به جلو برداریم.
هاشمی اشاره کرد: باتوجه به نزدیک شدن عیدنوروز و افزایش سفرهای مسافران، در حال کسب اطلاعاتی برای توسعه گردشگری اسب در این ایام خصوصاً بسیار بهتر از سال های گذشته باشیم که البته مستلزم برنامه ریزی و استفاده خوب است.
انسجام بیشتر در برگزاری برنامه های گردشگری ورزشی
«هما خورشیدی» معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد هم با تقدیر از فعالیت قابل توجه بخش خصوصی و دولتی در زمینه اسب، اشاره کرد: حوزه های ورزش و سوارکاری جزو مواردی است که در حوزه گردشگری و شاخه گردشگری ورزشی مورد توجه واقع شده و برنامه های خوبی دراین زمینه در حال اجراست اما این برنامه ها در گذشته بیشتر جسته و گریخته در حال انجام بود اما در آینده با برنامه های در نظر گرفته شده منسجم تر می شود.
وی از ظرفیت بخش خصوصی و کمیته های مختلف گردشگری در یزد برای توسعه و رونق این نوع گردشگری نیز توضیحاتی را ارائه کرد.
وجود قابل توجه 6000 راس اسب در یزد
«سعید بیک» رئیس هیات سوارکاری استان یزد هم در این جلسه با اشاره به وجود ۶۰۰۰ راس اسب در استان یزد بعنوان رقم قابل توجهی حتی در دنیا اشاره کرد: این اسب ها شرایط خوبی در سطح دنیا دارند و از سویی بیشتر از ۳۰۰ مرکز پرورش اسب لایق و ۲۷ تا ۳۰ باشگاه فعال در حوزه سوارکاری در استان یزد وجود دارند.
وی با بیان این که صنعت اسب سواری از خیلی از صنایع مجزاست، اظهار داشت: گردشگری صنعت پاک و کم آبخواه با شرایط یزد سازگاری دارد که موتور محرک آن سوارکاری است، ضمن این که از قبل نیز گردشگری اسب وجود داشته که باردیگر با احیای آن مشکلات صنعت اسب و گردشگری رفع می شود.
این مسئول، بافت تاریخی و اماکن سنتی را دارای پتانسیل ها و ظرفیت های خوبی در حوزه اسب دانست و اظهار داشت: سوارکاری می تواند با هماهنگی گردشگری فضای مفرح و شاد و تفریحی ایجاد کند چونکه در استان زمین های حاشیه شهر نیز موجود و جاذبه توریستی برای بهره برداری از این صنعت برقرار است.
وی اسب های یزد را نیز مناسب و عمدتاً از نژادهای اصیلی مانند عرب دانست و اظهار داشت: مشکلات و مسائل حوزه گردشگری مانند خطرات آن با آموزش قابل رفع است هرچند که خطر اسب سواری بیشتر از دوچرخه سواری نیست.
بیک با اشاره به موثر بودن تجربه های قبلی در رابطه به گردشگری اسب، اشاره کرد: توریستهای خارجی یزد اکثرا ممکنست تجربه سفر با اسب در محیط های جنگلی را داشته باشند اما تجربه کویر را ندارند پس با استفاده از اسب های عرب می توانیم این طرح گردشگری را امتحان نماییم چونکه تجربه های ما به صورت خصوصی، دلگرم کننده بوده است.
مغفول ماندن یک جانبه جاذبه های گردشگری یزد
«اصغر نبیل» فعال گردشگری استان یزد نیز با اشاره به تاثیر تنوع کمیته ها و انواع مختلف گردشگری، اظهار نمود: در حوزه گردشگری یزد به قسمتی از این صنعت مانند بافت تاریخی توجه شده و بعد از ثبت جهانی یزد و رونق این حوزه، کویر نیز به این صنعت بعنوان یکی از جاذبه های اصلی افزوده شد اما در حیطه گردشگری اسب همچنان مغفول مانده است.
وی با بیان این که جاذبه های گردشگری ایران منابع درامدزای این صنعت هستند، اظهار داشت: اسب یکی از ظرفیت های قابل توجه گردشگری یزد است که در دنیا این ظرفیت باتوجه به جنبه اجتماعی و اقتصادی، کم آبخواهی و بین رشته ای بودن به معنای درگیر کردن منابع طبیعی، کشاورزی، صنعت و گردشگری مورد بهره برداری قرار گرفته است.
این فعال گردشگری با اشاره به ظرفیت های درمانی، تفریحی و روانشناسی اسب، اظهار نمود: یزد می تواند با استفاده از این ظرفیت ها اسب را در حیطه گردشگری پررنگ کند.
در اختتام مراسم آغاز فعالیت کمیته گردشگری اسب، علاوه بر برش کیکی به مناسب این تولد امیدبخش در حوزه گردشگری، آموزش رایگان سوارکاری توسط هیات سوارکاری استان و ایجاد نخستین مرکز دائمی آموزش گردشگری با اسب به خصوص برای راهنمایان تور به خصوص از بهار سال آینده مصوب شد.
همچنین در این مراسم «زکیه کریمی» بعنوان مسئول کمیته گردشگری اسب استان یزد معرفی و احکام اعضای این کمیته به آنها تقدیم شد.

منبع: