گفت وگوی آبنما کار با سفیر هند در تهران؛ خبر خوب هند برای گردشگران ایرانی، طراحی مکانیسم ریال-روپیه برای کالاهای غیر تحریمی

آبنما کار: سفیر هند در تهران اقتصاد ایران و هند را دارای پتانسیل خوب برای بسط روابط می داند و ابراز امیدواری می کند که میزان مبادلات تجاری دو کشور به 20 میلیارد دلار برسد.
دیپلمات کار کشته هندی، دولتش را نخستین کشوری عنوان می کند که مبادرت به راه اندازی مکانیسم مالی برای تبادل تجاری با ایران کرده است. وی همینطور درباره تشکیل ائتلاف های منطقه ای، اصرار کرد که هند عضو هیچ ائتلافی نیست و برایش صلح و ثبات در منطقه از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
سفیر هند خبر خوبی هم برای گردشگران ایرانی داشت و آن اینکه صدور ویزا در بدو ورود در فرودگاه انجام می شود و گردشگران می توانند بعد از تاییدیه در خواست خود، در فرودگاه ویزای خودرا دریافت نمایند.
گدام دارمندرا سفیر هند در تهران در گفت و گو با ایسنا، درباره سطح روابط اقتصادی دو کشور ایران و هند با عنایت به همکاریهای نزدیکی که در این زمینه با یکدیگر دارند، اظهار داشت: اقتصادهای ایران و هند هر دو بزرگ هستند، دو کشور از جمعیت جوانی برخوردار می باشند، تولید ناخالص ملی ایران حدود ۴۰۰ میلیارد دلار و هند هم حدود ۳ تریلیون دلار است، این دو اقتصاد دارای پتانسیل خوبی برای بسط روابط هستند و بنیان های اقتصادی محکمی دارند.
وی درباره این که آیا تحریم های یک جانبه ای که مقابل ایران اعمال شده بر روابط اقتصادی دو کشور موثر بوده است یا خیر؟ اظهار نمود: روابط تجاری هند و ایران در حال گسترش است، ما به دنبال این هستیم که این روابط فراتر از نفت و انرژی برود و همین طور به دنبال اضافه نمودن سایر کالاها به سبد روابط تجاری دو کشور هستیم.

این دیپلمات هندی در ادامه اشاره کرد: هم اکنون حجم صادرات و تجارت دو کشور ۱۷ میلیارد دلار است که ۲۵ درصد نسبت به سال قبل افزایش دارد و کالاهای وارداتی ایران از هند شامل برنج، چای و دانه سویا می شود، البته چالش هایی برای افزایش تجارت دو جانبه وجود دارد اما تعهد ما این است که تجارت میان دو کشور افزایش یابد، امیدواریم این چالش ها و موقعیت فعلی، موقتی و گذرا باشد.
سفیر هند در تهران اشاره کرد: بدین سبب باید نگاهمان به آینده باشد و روابط تاریخی بین دو کشور را استواری بخشیم هدف ما نیز رساندن تجارت میان ایران و هند به ۲۰ میلیارد دلار است.

ما نخستین کشوری بودیم که SPV را با ایران راه اندازی کردیم. هم اکنون صادرکنندگان و وارد کنندگان هر دو کشور از آن بهره برداری کرده و از منافع آن بهره مند هستند.
گدام دارمندرا در ادامه درباره آخرین وضعیت راه اندازی مکانیسم ریال-روپیه نیز گفت: این مکانیسم به صورت کامل و در قالب توافق بین بانکهای مرکزی دو کشور اجرایی شده و به خوبی در حال فعالیت است که به آن SPV می گوییم. در واقع ما نخستین کشوری بودیم که SPV را با ایران راه اندازی کردیم. هم اکنون صادرکنندگان و وارد کنندگان هر دو کشور از مزایای آن بهره مند شده اند.
وی درباره این که آیا مکانیسم ریال-روپیه شامل کالاهای غیر تحریمی است؟ اظهار داشت: اصولا این مکانیسم برای کالاهای غیر تحریمی طراحی شده و الان این کالاها که شامل چای، برنج، سویا و… است، مبادله می شوند.
این دیپلمات هندی درباره این که گفته شده بود بر طبق این مکانیسم قرار بوده خرید نفت از این طریق صورت گیرد و آیا این اتفاق افتاده است؟ اظهارکرد: همانطور که گفتم مختص کالاهای غیرتحریمی است و فقط این کالاها مبادله می شود.
سفیر هندوستان در تهران همین طور درباره این که آیا دولت هند برنامه ای برای افزایش واردات نفتی خود از ایران دارد یا خیر؟ اظهار داشت: باید صبر نماییم و منتظر باشیم.
گدام دارمندرا در ادامه این گفت و گو در پاسخ به این پرسش که تابحال چه میزان سرمایه گذاری بر طبق توافق نامه چابهار انجام شده است؟ ابراز کرد: این قرارداد سه جانبه و با حضور کشورهای ایران، هندوستان و افغانستان است که از دسامبر ۲۰۱۸ فعال و اجرایی شده است و شرکت IPGL هند به همراه سازمان بنادر و دریانوردی ایران در قالب این قرارداد در حال فعالیت هستند.

راه اندازی خط اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه بندر چابهار توسط دولت هند

وی درباره حجم مبادلات انجام شده نیز اظهار داشت: دولت هند یک خط اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه بندر چابهار و ۸۵ میلیون دلار برای تهیه تجهیزات مورد نیاز این بندر مختص کرده است، این تعهدات هم اکنون در روند اجرا شدن قرار دارد و حجم ترافیک بار رضایت بخش است. از ژوئیه ۲۰۱۹، بیشتر از ۳ هزار واحد کانتینر بوسیله بندر شهید بهشتی جا به جا شده است.
این دیپلمات هندی همین طور بیان کرد: بخش عمده کالاهای مبادله شده دانه های خوراکی و موارد ضروری دیگر همچون شکر است، امیدواریم این میزان تبادلات در آینده افزایش یابد. ایران و هند هر دو متعهد به توسعه افغانستان هستند و نسبت به تسهیل این قرارداد برای توسعه افغانستان تعهد دارند. معتقدم لازم است که ما بازاریابی بهتری را برای مزایای بندر چابهار بوسیله انتشار اطلاعات، به کاربران شامل فرستندگان کالا با کشتی و تجار انجام دهیم.
گدام دارمندرا در ادامه درباره سرمایه گذاری ها در بندر گوادر پاکستان بعنوان نقطه تقابل بندر چابهار نیز گفت: ایران طرح های بسیار خوبی در زمینه توسعه چابهار، فراتر از تجهیزات بندری، دارد. این طرح ها شامل ایجاد منطقه آزاد، ایجاد مناطق مسکونی و ایجاد صنایع پتروشیمی می شود و ما می خواهیم که قسمتی از برنامه توسعه چابهار توسط ایران باشیم.
وی اشاره کرد: هند و ایران می خواهند ببیند چگونه می توانند در چابهار جذب سرمایه کنند و ایران با عنایت به منابع گازی خود چگونه می تواند از توسعه منطقه صنعتی و منطقه آزاد چابهار بهره مند شود. با عنایت به این که هند یکی از سریع ترین اقتصادهای در حال رشد جهان است، ما اهداف مشترکی برای چابهار داریم اما این که دیگر کشورها چه برنامه ای برای توسعه خود دارند مد نظر ایران و هند نیست.
سفیر هند در تهران با تاکید بر این که چشم انداز ایران برای توسعه صنعتی و اقتصادی با نیازهای انرژی و توسعه پرشتاب صنعتی هند همخوانی دارد، اظهار داشت: بنده از چابهار بازدید کردم و برنامه های بلندپروازانه ایران برای توسعه چابهار دیدنی است و ما خوشحالیم که قسمتی از این برنامه ها هستیم.
این دیپلمات هندی اشاره کرد: بین برنامه های ایران و رشد هند همگرایی فراوانی وجود دارد و این توافق در بالاترین سطح میان نارندرا مودی نخست وزیر هند و حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به انجام رسیده است، که نباید از این نکته غافل شد.

دارمندرا همین طور درباره موضع دولت هند در خصوص این که بعضی از کشورهای فرامنطقه ای به بهانه تامین امنیت خلیج فارس به دنبال ائتلاف منطقه ای هستند، با عنایت به این که هند عموما موضع گیری خاصی نسبت به ائتلاف های منطقه ای ندارد، اظهار نمود: فکر می کنم خلیج فارس و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شرکای مهم هند هستند، بیشتر از ۸ میلیون تبعه هندی در این کشورها زندگی و کار می کنند. امنیت آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، ضمن این که ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس منبع حیاتی تامین نیازهای ما در بخش انرژی هستند و بدین جهت امنیت، صلح و ثبات منطقه برای ما مهم می باشد.

وی با بیان این که دولت هند عضو هیچ ائتلافی نیست، اشاره کرد: ما روابط خوبی با همه کشورها داریم. سیاست کلی هند این است که بی طرف بوده و طرفدار منافع خود می باشد و به دنبال ارتقاء منافع خود روابط با شرکایش است و این سیاست اصولی هند می باشد.

صلح و ثبات در منطقه-خلیج فارس- برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است

دولت هند عضو هیچ ائتلافی نیست، صلح و ثبات در این منطقه-خلیج فارس- برای ما از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. سیاست کلی هند در این گونه موارد بی طرفی است.
وی اشاره کرد: هم ایران و هم کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای تامین انرژی هند بسیار مهم هستند، صلح و ثبات در این منطقه برای ما از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. روابط خوبی با همه کشورها داریم. اما سیاست کلی هند این است که در این گونه موارد بی طرف بوده و منافع ملی خودرا مد نظر دارد.
سفیر هند در تهران درباره این که بتازگی مالک نفت کش استناایمپرو انگلیسی که در ۱۹ جولای با ۲۳ خدمه در تنگه هرمز متوقف گردید، از مودی نخست وزیر هند در خواست کرده که شخصا برای آزادی این نفت کش مداخله کند با عنایت به این که ۱۸ تن از خدمه هندی هستند، اظهار داشت: من از این گزارش ها آگاه هستم، خدمه از کشورهای مختلفی شامل هند، روسیه، لتونی و فیلیپین هستند، امنیت خدمه برای ما مهم می باشد.
این دیپلمات هندی اشاره کرد: از دولت ایران به خاطر دسترسی کنسولی که به ما اعطا کردند سپاسگزاریم. در ملاقاتی که با خدمه داشتیم از سلامت آنها مطمئن شدیم. همین طور از ایران درخواست کردیم که از آنها مراقبت کرده و هر چه سریعتر آنها را آزاد کند.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو درباره توسعه و تسهیلات گردشگری میان دو کشور نیز اظهار داشت: گردشگری موضوعی است که جنبه مهمی از روابط ما را تشکیل می دهد و اغلب امکان دارد مورد غفلت واقع شود. ایران و هند روابط چند هزار ساله دارند، مردم دو کشور همواره در آمد و شد و مسافرت بوده اند که اسناد آن به صورت مبسوط موجود است و امروز هم این تعاملات ادامه دارد.
دارمندرا اشاره کرد: علاوه بر گردشگران، زائران زیادی از هند برای بازدید و زیارت مکان های مذهبی به مشهد و قم سفر می کنند و از آن جا نیز به نجف و کربلا می روند. همین طور در زمینه صدور روادید تسهیلاتی در نظر گرفته شده و هم اکنون ویزا به صورت الکترونیک برای اتباع دو کشور صادر می شود. همین طور متعهد هستیم سفر تجار و بازرگانان را تسهیل نماییم.

صدور روادید در بدو ورود در فرودگاه برای گردشگران انجام می شود
سفیر هند در تهران همین طور درباره لغو روادید میان دو کشور هم اظهار داشت: حالا بحث صدور روادید در بدو ورود در حال انجام می باشد، در واقع ویزا در فرودگاه صادر می شود که پیش از آن اشخاص به صورت آنلاین فرم در خواست را پر کرده و بعد از ستاندن تاییدیه می توانند به هند سفر کرده و در آن جا روادید خودرا در بدو ورود دریافت کنندد.
وی همین طور درانتها درباب مراودات آموزشی و دانشجویی میان ایران و هند گفت: روابط علمی، روابط تاریخی دو کشور را مستحکم می کند. دانشجویان زیادی از هند در ایران و در شهرهای قم و مشهد ساکن بوده و در حال فراگیری علوم دینی هستند، همین طور دانشجویان ایرانی برای تحصیلات عالی به هند سفر می کنند.
سفیر هند درانتها تصریح کرد: در حال کار با مقامات ایران به منظور تشویق دانشجویان بیشتر برای تحصیل در هند هستیم. همین طور در حال مذاکره هستیم تا هم سطح سازی مدارک تحصیلی علمی هند با مدارک ایران صورت گیرد. یکی دیگر از برنامه ها تسهیل دوره های آموزشی فنی به منظور تقویت مهارت و بدست آوردن فناوری ها و اطلاعات به روز است که این موضوض نیز از جانب طرف هندی تحت برنامه همکاری فنی و اقتصادی هند (ITEC) در حال انجام می باشد.

منبع: