در گفتگوهایی با مهر مطرح شد؛ ماموریت موسیقی در ۴۰ سالگی انقلاب، امروز باید از دستاوردها گفت

آبنما کار: تعدادی از دست اندرکاران و فعالان موسیقی انقلاب از ماموریت ها و راهبردهای عرصه موسیقی در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی ایران سخن گفتند.

خبرگزاری مهر-گروه هنر: «چهل ساله یه کابوس نمی ذاره بخوابیم…» این آگاه ترانه ای با عنوان «چهل سال» به خوانندگی دو خواننده پاپ لس آنجلسی است که اوایل مرداد ماه امسال در قالب یک ویدیو به شکل کاملا مدیریت شده منتشر و توزیع شد و همانطور که انتظار می رفت ضمن انتقاد از وضع موجود کشور و مردم مان، آنها نقش دایه مهربان تر از مادر را ایفا کردند.
اما نکته مهم با استناد به چنین قطعه ای آن هم در آستانه چهل سالگی انقلاب برای ما چیست؟ آیا از ابتدای سال ۹۷ که خیلی از دست اندرکاران فرهنگی و هنرمندان از اهمیت چهل سالگی انقلاب می گویند، کاری هم انجام داده اند که آغازگر جریانی موثر باشد؟
برای بررسی نسبت موسیقی با انقلاب اسلامی و نقش این هنر در بزنگاه های مختلف انقلاب سراغ سیدمحمد میرزمانی آهنگساز، مدیر اسبق دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس هیات مدیره خانه موسیقی، محمد گلریز خواننده و آهنگساز پیشکسوت موسیقی انقلاب و دفاع مقدس و دبیر اسبق جشنواره موسیقی مقاومت و احسان خداپرست قائم مقام مرکز موسیقی انقلاب اسلامی (مأوا) رفتیم تا با آنها درباره وظایف هنر جریان ساز و البته پرحاشیه موسیقی در آستانه چهل سالگی انقلاب صحبت نماییم.
کاستن از فشار عصبی مردم در آستانه چهل سالگی
سیدمحمد میرزمانی آهنگساز موسیقی انقلاب با اشاره به وظایف نهادها و فعالان موسیقی در چهل سالگی انقلاب اسلامی به خبرنگار مهر اظهار داشت: به نظر من موسیقی در این چهل سال همراه انقلاب اسلامی بوده است مثلا در سال هایی که کشورمان درگیر جنگ تحمیلی بود هنرمندان این عرصه تلاش خویش را انجام دادند تا کنار مردم و انقلاب باشند.
وی با اشاره به اینکه امروز در دورانی هستیم که لازم است هنرمندان با استفاده از تولید موسیقی نشاط و امید را به جامعه تزریق کنند، بیان کرد: مردم در این شرایط اقتصادی باید با موسیقی لحظاتی احساس راحتی کرده و از غم و مشکلات خود بکاهند. به اعتقاد من این مهم ترین وظیفه ای است که موسیقی می تواند در تولد چهل سالگی انقلاب روی آن تمرکز داشته باشد.
میرزمانی اضافه کرد: ما به جز ایثارگری های هشت سال دفاع مقدس، دستاوردهای دیگری هم در عرصه های علمی، فرهنگی، ورزشی داریم که اهالی موسیقی با تاکید بر همین دستاوردها می توانند آثار ارزشمندی تولید کنند. به اعتقاد من موسیقی یکی از مهم ترین ابزارها برای نمایش موسیقایی دستاوردهای پرارزش نظام جمهوری اسلامی است.

امنیت شغلی اهالی موسیقی را تامین نماییم
رییس هیات مدیره خانه موسیقی ساماندهی وضعیت شغلی اهالی موسیقی را یکی از وظایف دولت در قبال هنرمندان دانست و توضیح داد: در سال های اخیر فراز و نشیب های زیادی در عرصه فرهنگ و هنر به وجود آمده که سبب شده تعدادی از مشاغل این حوزه در ردیف مشاغل ستاره دار قرار بگیرند. ما واقعا امیدوارم حالا که چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد امنیت شغلی فعالان حوزه موسیقی تامین گردد و همینطور بودجه مناسبی به این عرصه اختصاص پیدا کند تا بتوانیم فعالیت های موسیقی فاخر هم داشته باشیم.
مدیرکل اسبق دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در انتها به جشنواره موسیقی فجر اشاره نمود و اظهار داشت: با وجود اینکه جشنواره موسیقی فجر دستاورد پیروزی انقلاب اسلامی است اما ما در این حوزه کمتر نگاه انقلابی داشته ایم که امیدوارم در چهل سالگی انقلاب اسلامی بخش ویژه ای برای انقلاب طراحی و بر اساس آن جایزه ویژه آهنگسازی داده شود.
توجه به موسیقی انقلابی بعد از آخر جنگ کمرنگ شد
محمد گلریز خواننده پیشکسوت موسیقی انقلاب هم ضمن تبیین جایگاه موسیقی در فعالیت های فرهنگی هنری کشورمان طی چهل سال قبل به خبرنگار مهر اظهار داشت: موسیقی بعنوان یکی از ماندگارترین هنرها تاثیرات خویش را روی مخاطب می گذارد که این تاثیر گاه مطلوب و گاه غیرمطلوب است، اما آنچه می توان درباره وضعیت موسیقی طی ۴۰ سال قبل در ایران به آن اشاره نمود فعالیت هایی است که باعث آفرینش آثاری شده که همچنان بعنوان مرجع موسیقی پس از انقلاب اسلامی بشمار می رود.
وی افزود: پیروزی انقلاب اسلامی باعث تحولات زیادی در عرصه موسیقی شد و آثار ماندگاری تولید شد که هرکدام می تواند بعنوان بهترین آثار تاریخ موسیقی کشور لقب بگیرد. این جریان به درون دوران جنگ تحمیلی رفت و در همان جا هم توانست به رشد خود ادامه دهد و آنچنان در بطن جامعه رسوخ پیدا کرد که خیلی ها موسیقی پس از پیروزی انقلاب را با آثار ماندگار این دوره می شناسند.
به گفته وی، دوران هشت سال دفاع مقدس که آخر گرفت روند موسیقی هم شکل دیگری پیدا کرد و هرچه گذشت آثار ماندگار دغدغه مند انقلابی کمتر شد.

دشمن در جنگ فرهنگی پیروز شده است
این خواننده پیشکسوت موسیقی انقلاب اظهار داشت: جنگ که به اتمام رسید گویی مسئولان هم خیلی مسایل را فراموش کردند و حالا کار به جایی رسیده که موسیقی انقلابی حدودا به کمترین آمار تولید رسیده است و موسیقی های مبتذل از داخل و خارج کشور به ذهن جوانان ما تحمیل می گردد.
وی اضافه کرد: موسیقی غالب این روزها نه تنها رگه هایی از جریان دغدغه مند انقلاب اسلامی را دارا نیست بلکه موسیقی هایی را می شنویم که اصلا زیبنده نام ایران و ایرانی هم نیست.
جنگ که به اتمام رسید گویی مسئولان هم خیلی مسایل را فراموش کردند و حالا کار به جایی رسیده که موسیقی انقلابی حدودا به کمترین آمار تولید رسیده است و موسیقی های مبتذل از داخل و خارج کشور به ذهن جوانان ما تحمیل می شودگلریز با اشاره به اینکه دیگر واکنش های رسانه ای دغدغه مندان موسیقی انقلاب هم تاثیر چندانی برای توجه دادن به مسایلی از این دست نیست، اظهار نمود: فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه هنر انقلاب طی سال های اخیر بهترین چراغ برای رسیدن به مقصد مطلوب در حوزه موسیقی انقلاب است و من فکر می کنم در چهل سالگی انقلاب تنها وظیفه ای که به عهده اهالی موسیقی است توجه به همین بیانات است.
این خواننده پیشکسوت افزود: در کنار اینها توجه به دستاوردهای انقلاب اسلامی یکی دیگر از ماموریت هایی است که هنرمندان دغدغه مند باید به آن توجه نمایند، اما می دانم گفتن این نکات چندان ثمری ندارد چونکه تا زمانی که در حوزه مدیریتی کشور دغدغه ای برای بهبود اوضاع وجود نداشته باشد همچنان موسیقی مبتذل در راس سبد شنیداری مخاطبان است. ما گویی نمی دانیم که وارد یک جنگ تمام عیار با دشمن شده ایم؛ دشمنی که در جنگ فرهنگی موفق عمل کرده است.
وی در انتها صحبت هایش اظهار داشت: دشمن می خواست و می خواهد که ارزش های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هر روز کمرنگ تر شود. بیاییم باور نماییم «فرهنگ فراموشی» انقلاب را تهدید می کند. بیاییم هشدارهای رهبر معظم انقلاب را جدی بگیریم و بدانیم اگر صادقانه قدم برداریم بطور قطع آینده ارزشمندی در انتظار موسیقی فاخرمان است که در سال های گذشته در معرض صدمه های بسیار بوده است.
ما در برابر قطعه «چهل سال» چه کردیم ؟
اما احسان خداپرست قائم مقام مرکز موسیقی انقلاب اسلامی با رویکرد متفاوت تری نسبت به وظیفه اهالی موسیقی در چهل سالگی انقلاب دغدغه های خویش را مطرح کرده و بر این باور است: دشمنی با انقلاب اسلامی ایران هر روز شکل جدی تری به خود پیدا می کند پس به اعتقاد من در این شرایط بهترین و مهم ترین وظیفه ای که یک هنرمند باید در حوزه موسیقی روی آن تاکید ویژه ای داشته باشد، فعال تر کردن روحیه مقاومت در مردم است.
وی اضافه کرد: اخیرا ۲ خواننده در آن سوی مرزها قطعه «چهل سال» را تولید کرده و طوری برخورد کرده اند گویی آنها مردم ایران را به قدری دوست دارند که می خواهند آنها را نجات دهند! اما موفق به انجام این کار نشدند. یعنی آنها برای القای پیام خود از موسیقی استفاده می نمایند.
به گفته وی، هنرمندان داخلی لازم است با انتخاب یک روش هدفمند وارد معرکه شوند و از جریان انقلاب اسلامی حمایت کنند.
قائم مقام مرکز موسیقی انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه طرح انتقاد هم باید با نگاهی به اصلاح در آینده باشد، اظهار داشت: وظیفه همه ما ترسیم فضای اتحاد و همدلی با امید به آینده است که انتقاد هم می تواند در آن مطرح شود. تعدادی از هنرمندان هم هستند که به صورت خودجوش واکنش های بسیار مناسبی به اتفاقات اجتماعی و حتی مبحث مهمی چون شهدای مدافع حرم داشته اند، اما چرا به سمت تولید قطعاتی در رابطه با دستاوردهای انقلاب اسلامی در چهل سال اخیر نرفته اند.

تلاش برای تلقین یک باور انقلابی در 40 سالگی انقلاب
وی در پاسخ به اینکه شما در تعامل با هنرمندان برای تولید قطعاتی که دغدغه های مردم و انقلاب را مطرح کند چه کرده اید، اضافه کرد: در پژوهش هایی که انجام دادیم متوجه شدیم برخی هنرمندان با فضای کاری نهادهایی چون مأوا ناآشنا هستند و بنابراین تمایلی برای همکاری از خود نشان نمی دهند اما بسیار پیش آمده که همین هنرمندان وقتی با رویکرد ما آشنا می شوند حس و حالشان عوض می گردد و اتفاقا خودشان پیشنهاد انجام کار می دهند. اینها را گفتم تا به این مورد برسم که ما نتوانسته ایم فضای روانی را درست مدیریت نماییم حتی در بعضی از مواقع پیش آمده که به برخی ها این مورد را تلقین کرده ایم که بزرگان کشور مخالف موسیقی هستند در حالیکه اینطور نیست.
خداپرست در انتها خاطرنشان کرد: ما در این سال ها شاهد بوده ایم که خیلی از هنرمندان برای جام جهانی فوتبال انواع و اقسام قطعات را تولید می کنند، اما چرا نمی آیند و برای یک مبحث انقلابی دست به ساخت اثر بزنند؟ به نظر من دلیل آن را باید در دست هایی جستجو کرد که دوست دارند دست هنرمندان را از فضای انقلاب اسلامی قطع کنند. ما در مرکز مأوا هنرمند را ابزاری برای پیشبرد اهدافمان نمی دانیم و هیچگاه هم هدفی برای کسب درآمد نداشته و نداریم بلکه می خواهیم خدمتگزاری صادقانه برای انقلاب اسلامی باشیم و چه بهتر که در آستانه تولد چهل سالگی انقلاب هنرمندان بهترین یار ما در این عرصه باشند.